Terry Brooks Shannara Krónikák


A Shannara-regények legelső darabjában a Boszorkánymester – aki ezer évvel ezelőtt már kirobbantotta a Fajok Első Háborúját – a Paranor ősi várában székelő Druidatanács elpusztítására, majd egész Négyföld (elfek, törpék és emberek) lerohanására készül. Hatalmas haderejét a már leigázott északföldi troll és gnóm faj alkotja, akiket halhatatlan szolgái, a Koponyahordozók tartanak rettegésben. Bremen, a druida hasztalan próbálja társait figyelmeztetni a veszélyre. Rá kell ébrednie, hogy a Sötét Úr elleni harcban csupán barátai – Risca, Tay Trefenwyd, Kinson és Mareth – segítségére és saját mágiájára számíthat. Mindez azonban nem elég: a Sötét Úr elpusztítására bűverejű, mágikus kard rendeltetett, amelynek megalkotása a druida, forgatása a fiatal elf király, Jerle Shannara feladata… Képesek-e valamennyien szembenézni önnön végzetükkel?









Allanon, Négyföld utolsó druidája érzi, hogy a több száz éves békét újra veszély fenyeget: felbukkantak a Koponyahordozók, s mögöttük bizonyosan ott áll a Boszorkánymester is. Újra Shannara Kardjára van szükség; de mivel annak mágikus ereje csak Jerle Shannara valamely egyenes ági leszármazottja kezében nyilatkozik meg, Allanon elindul, hogy felkutassa a vérvonal egyetlen örökösét, Shea Ohmsfordot. Shea, a mit sem sejtő völgylakó vonakodva veszi tudomásul, hogy a jelek szerint ő a kiválasztott, egyedül rajta fordul meg Négyföld további sorsa – mellesleg vadásznak rá a Koponyahordozók. Fivérével, Flickkel és barátjával, a kard és az íj művészével, Menionnal versenyfutásba kezdenek az életükért, hogy megszerezzék a Kardot, mielőtt az a sötét erők kezére jutna. Brona, a Boszorkánymester azonban nem késlekedik: hatalmas sereggel indul a szabad fajok ellen. Délföld határán minden eddiginél véresebb háború tombol, miközben az ifjú örökös kétségbeesetten próbál rájönni: miben áll a Kard hatalma?



Terry Brooks a fantasy élő amerikai klasszikusa. Nagy sikerű Shannara-sagájának valamennyi epizódja Négyföld páratlanul megejtő világába invitálja az olvasót. A Tündérkövek a nyugatföldi elfek történelmének legutóbbi, sorsdöntő küzdelméről szól. Az elf fővárosban, Arborlonban haldoklik az Ellcrys, a valaha hatalmas erejű csodafa. A fát ősi elf mágia hívta életre, feladata, hogy a Tilalom fala mögé zárt sötét erőket, démonokat távol tartsa Négyföld népeitől. A démonok érzik, hogy a fa ereje hanyatlik, így közel a szabadulás és az évszázadok óta szomjazott bosszú órája – hacsak a Választottak valamelyike el nem visz egy magot az életerő forrásához, a Vértűzhöz, mert akkor a fa újjászülethet és feltámaszthatja a Tilalmat. Allanon, a druida segítségével útnak indul Amberle, Eventine Elessedil király leányunokája, az egyetlen életben maradt Választott. Kísérője, és viszontagságos útjuk során oltalmazója Wil Ohmsford. Amberle a magot viszi magával, Wil pedig a nagyapjától, Shea Ohmsfordtól kapott mágikus Tündérköveket. Szorosan nyomukban üldözőjük, akit egyszerűen csak Artónak hívnak: a legvérengzőbbb démon. Kevéske előnyük egyre csökken… Ugyanekkor a Dagda Mor vezette démonsereg, áttörvén az összeomló Tilalom maradékát, az elfekre zúdul. Könnyű győzelmet remélnek… Négyföld varázslatos világa ezúttal is rabul ejt bennnünket.



Íme, itt az első Shannara-ciklus utolsó darabja. Majdnem hatszáz éven keresztül követhettük először Jerle Shannara, aztán az Ohmsford család és Allanon kalandjait. De mi a forrása annak a sok gonoszságnak, amely ellen újra és újra föl kell venniük a harcot? 
Megint úrrá lett a rettegés Négyföldön: új életre ébredt az Ildatch, a Sötét Mágia Könyve és elküldte a Mordrémeket, hogy uralma alá hajtsák a világot. Allanon ismét az Ohmsfordok új nemzedékéhez fordul segítségért. Brin Ohmsford az egyetlen, aki keresztültörhet a Maelmordon, a szörnyű erdőn, amely az Ildatchot védi és rejti. 
Segítségére van ebben a Kívánságdal, amely képes megváltoztatni a dolgokat: virágok nyílnak a hallatán, az üdezöld lomb őszi bíborrá válik. És Allanon mellett vele tart Rone Leah is, Menion kardjával, hogy megvédje. És utánuk indul Jair, Brin öccse, aki azt a jóslatot hallja az Ezüst-folyó királyától: Allanon és Brin csak levelek a szében. Mindketten elvesznek, ha Jair nem találja meg őket időben. Jairt is sokan segítik: Garet Jax, a fegyvermester, akit senki sem tud legyőzni, Settengő, a gnóm nyomkövető, Helt, a határvidéki óriás, Elb Foraker, a törpe, és az elf királyfi, Edain Elessedil. 
Megindul a versenyfutás. És az út minden kanyarulatában ott állnak a Mordrémek… 
Aki megszerette Shannara világát, annak nem kell a közeljövőben lemondania róla: ez az első ciklus utolsó kötete, de nemsokára indul a második sorozat, a Shannara öröksége.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése